Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. Blog z przepisami
Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.
Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Wpis inspirowany jest również Blog z przepisami Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj Blog z przepisami - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Blog z przepisami - też dobry Polecam również Blog z przepisami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz