niedziela, 6 lipca 2014

Co jemy?

Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne dania są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. pstrąg w soli
Na temat pstrąg w soli to też niezłe źródło
pstrąg w soli przepis - też dobry
Polecam również ryba w soli przepis
pstrąg w soli przepis - to całkiem niezłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz